Ayurveda

Wat is Ayurveda?
Ayurveda betekent letterlijk ‘de wetenschap of kunst van het leven’.
Ayus is een Sanskriet term voor ‘leven’ en Veda staat voor ‘wetenschap’ of ‘kunst’.

Ayurveda is vermoedelijk de oudste holistische geneeskunst ter wereld. Volgens schattingen is Ayurveda tussen de 5000 en 6000 jaar oud en komt voort uit de mondelinge overdracht van de Vedische kennis van meester naar leerling.
In alle levende organismen zijn drie bio-energetische krachten (dosha’s)werkzaam: Vata, Pitta en Kapha. Deze drie energetische krachten geven sturing aan de vijf elementen waaruit wij  zijn opgebouwd: aarde, water, vuur, lucht en ether. Vata dosha bestaat uit de elementen lucht en ruimte. Pitta dosha bestaat uit vuur en water. En kapha dosha is water en aarde.
In elke persoon zijn deze drie dosha’s, en dus de vijf elementen, in een andere verhouding aanwezig. Iedereen heeft volgens Ayurveda dus een eigen, unieke  geboorte constitutie op basis van de drie dosha’s. Iedereen is daarom anders, zowel fysiek en mentaal als spiritueel.
Zijn vata, pitta en kapha in balans (volgens je geboorte constitutie) dan vormen de dosha’s de bouwstenen en beschermingsmechanismen van je lichaam en je geest. Wanneer deze constitutie door  verkeerde voeding, levensstijl  of gebeurtenissen verstoord raken, ontstaat er disbalans  en ontstaan er klachten of word je ziek. Ayurveda is een preventief, holistisch systeem dat ernaar streeft dat (fysieke en mentale) ziekten zich überhaupt niet aandienen. Leef je volgens je constitutie dan voorkom je dat je uit balans raakt. Het is de kracht van Ayurveda om met natuurlijke methoden weer in balans te komen. Deze methoden kunnen kruidensupplementen, leefstijladviezen of behandelingen zijn.
Zit je niet lekker in je vel en wil je weten wat Ayurveda voor jou kan doen of wil je weten wat jou geboorte constitutie is? Vanaf 1 oktober plan ik weer afspraken voor een Ayurvedisch consult.

 

 

 

foto vrouw met matje

© 2015-2019 Alle rechten voorbehouden, Yogavon Almere.