Workshops & Cursussen

Cursus: Beginnen met Yoga

Vaak denken mensen dat Yoga “zweverig” is maar niets is minder waar. Yoga is een reis naar binnen met beide benen stevig op de grond.  Hatha Yoga is het pad van lichaamsbeheersing en bestaat uit rek- en strekoefeningen (asana’s) waarbij aandacht en ademhaling een grote rol speelt. De ademhaling heeft grote invloed op het hele lichaam en effect op de gezondheid. Yoga is gezond voor iedereen, dat hoeft niet meer bewezen te worden. Om yoga te beoefenen hoef je niet lenig, slank of jong te zijn. Yoga is voor iedereen. Kom zelf ervaren wat Yoga voor jou kan doen.

In deze 6 weekse cursus leer je de meest voorkomende houdingen, op maat voor jou en ademhalingsoefeningen. Naast het fysieke aspect wordt er aandacht besteed aan onderwerpen als filosofie, geschiedenis en meditatie.

Data: coming soon

Workshop: Ayurveda

 Ayurveda betekent ‘Kennis van het leven’.
Ayurveda vindt z’n oorsprong in India, maar is door de eeuwen heen verspreid over heel de wereld.  Het is vermoedelijk de oudste holistische geneeskunst ter wereld. Experts schatten dat de Ayurvedische methode al zo’n 5.000 jaar oud is. Ook in de westerse cultuur dringt de kennis en principes van Ayurveda steeds meer door.
Volgens de principes van Ayurveda zijn lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden. Uitgangspunt is dat het lichaam invloed heeft op de geest en andersom. Wanneer het lichaam in orde is zal ook de geest goed functioneren en wanneer de geest optimaal werkt, wordt ook het lichaam gezond.
Ayurveda is gebaseerd op drie bio-energetische krachten, constituties.
Het gaat om:
Vata, de kracht van beweging (elementen lucht en ruimte)
Pitta, de kracht van transformatie (elementen vuur en water)
Kapha, de kracht van structuur (elementen water en aarde)
Deze constituties zijn in ieder levend organisme aanwezig. De verhoudingen tussen deze constituties, die we met de geboorte mee krijgen, verschillen per persoon (Prakruti) Door allerlei zaken en invloeden kunnen deze constituties uit balans raken en ontstaan er lichamelijke en/of geestelijke klachten (Vikruti) zoals slapeloosheid, constipatie, huiduitslag of  overgewicht.

Het is de kracht van Ayurveda om met natuurlijke methoden weer in balans te komen
Door te leven volgens onze persoonlijke constitutie zullen lichaam en geest optimaal functioneren. Gezond zijn wordt in de Ayurveda vertaald als gelukkig zijn.

In deze workshop
– Uitleg Ayurveda algemeen
– Uitleg van de constituties Vata, Pitta en Kapha.
– Bepalen van jouw constitutie.
– Toelichting  persoonlijke constituties met leef- en voeding tips.
– Yogales voor Vata

Wanneer:
Coming soon

Cursus: Yoga doen, Chakra’s ervaren

Luisteren naar de wijsheid van het lichaam!

De verbindingen met het pranalichaam  en het causale- en voedsellichaam worden gevormd door nadi’s. Dit zijn zeer fijne energiekanalen waarlangs de prana (levenskracht) beweegt.
Er zijn tienduizenden nadi’s maar de grootste en belangrijkste zijn: Ida, Pingala en Sushuma, zij lopen langs en door de wervelkolom. Daar waar zij elkaar kruizen  noem je energiecentra of Chakra’s.

Deze 7 Chakra’s leveren ieder een eigen bijdrage aan ons fysieke, psychische en spirituele functioneren. Zij vertellen ons veel over onszelf, onze angsten en blokkades waarom we handelen en reageren zoals we doen.
Deze cursus bestaat uit 7 bijeenkomsten waarin we elke les een andere Chakra zullen introduceren, de symbolische elementen, invloeden en blokkades zullen bespreken. Daarna zullen we door fysieke oefeningen, meditaties en visualisaties, ermee werken zodat je daadwerkelijk in contact kunt komen met de zeven grootste energiecentra in het lichaam.

Lesdagen:

Coming soon

 

 

 

 

 

© 2015-2019 Alle rechten voorbehouden, Yogavon Almere.