Yoga

Wat is Yoga?
Het woord yoga betekent verenigen en verwijst naar de eenheid van lichaam, geest en ziel.
Yoga is een levenswijze wat al duizenden jaren wordt beoefend. Waar de oorsprong precies ligt is niet helemaal duidelijk maar het komt al zo’n 3000 jaar in de Hindoecultuur voor. Vandaag de dag wordt er nog steeds gebruik gemaakt van de wetenschap van yoga en is deze wetenschap overgebracht naar het Westen door o.a Sri K. Pattabhi Jois en BKS Iyengar. Veel mensen denken dat yoga zweverig is maar niets is minder waar, het is een reis naar binnen met beide benen op de grond.

Van alle vormen van yoga wordt Hatha yoga in het westen het meest beoefend.
Als er in het Westen over yoga wordt gesproken, bedoelen ze over het algemeen Hatha yoga.

Hatha Yoga
Het woord “Hatha” betekent krachtig. Ook de afzonderlijke lettergrepen van het woord zijn vol betekenis: “Ha” betekent “zon” en “tha” betekent “maan”. Deze betekenis wijst op de eenheid van twee tegenpolen. Hatha yoga is het pad van fysiek welzijn doormiddel van lichaamshoudingen (asana’s) en ademhalingsoefeningen (pranayama).  Hatha yoga is ook weer opgesplitst. Sivananda yoga, Kundalini yoga, Bikram yoga, Ashtanga yoga en Iyengar yoga zijn allen afgeleiden en worden beoefend ter bevordering van geestelijke en lichamelijke gezondheid en vitaliteit.

Wat doet Hatha Yoga?
Hatha yoga bevordert de gezondheid, doordat het in tegenstelling tot andere trainingen een gunstige invloed heeft op alle systemen in het lichaam. Het beïnvloed o.a. concentratie, zenuwgestel, hart en bloedsomloop, ademhaling, spieren, pezen en gewrichten. Bij regelmatig beoefenen zul je merken dat je soepeler, flexibeler en sterker wordt  zowel fysiek als mentaal. Hatha yoga  is niet competitie of prestatie gericht, ieder voert de houdingen op eigen niveau uit, dat maakt dat yoga voor iedereen geschikt is en door iedereen uitgevoerd kan worden. 

 

foto Ganesha      foto Ohm

© 2015-2019 Alle rechten voorbehouden, Yogavon Almere.